Ziua Mondială a Libertăţii Presei, sărbătorită luni, 3 mai găseşte presa românească într-una dintre cele mai dificile perioade de după decembrie '89, afirmă CRP. Presa din România trece prin transformări dramatice, determinate de schimbări de generaţie şi mentalităţi, care au dus uneori la abdicări de la standardele de calitate ale profesiei, se arată în mesajul Clubului Român de Presă.
Ziua Mondială a Libertăţii Presei, sărbătorită luni, 3 mai găseşte presa românească într-una dintre cele mai dificile perioade de după decembrie '89, afirmă Clubul Român de Presă.
Într-un clasament al libertăţii presei la nivel mondial, realizat de Freedom House în 2009, România se afla pe locul 88, cu o presă parţial liberă, la egalitate cu Bolivia şi El Salvador, după Burkina Faso şi Bulgaria, dar înaintea Republicii Moldova sau Ucrainei.
Presa românească se află în 2010, la fel ca anul trecut, sub apăsarea constrângerilor impuse de un context economic nefavorabil, într-o ţară unde atitudinea ostilă faţă de jurnalişti şi confuziile întreţinute deliberat sunt ridicate la rangul de politici de stat. Presa din România trece prin transformări dramatice, determinate de schimbări de generaţie şi mentalităţi, care au dus uneori la abdicări de la standardele de calitate ale profesiei, se arată în mesajul CRP.
Organizaţia a făcut un apel la comunitatea profesională a jurnaliştilor, pentru a depune eforturi de redobândire a respectului pentru statutul de jurnalist.
De altfel, gradul de libertate a presei la nivel mondial a scăzut în 2009, potrivit raportului realizat de Freedom House şi ale cărui rezultate au fost date publicităţii la Washington.
În acest clasament, România se află pe locul 88, la egalitate cu Bolivia, Brazilia şi El Salvador, după Burkina Faso, Namibia, Bulgaria şi Uruguay, dar înaintea Republicii Moldova, Turciei sau Ucrainei.
Totuşi,