Asta spune la RFI preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, vice-preşedintele PNL, Victor Paul Dobre. El pledează pentru anularea impozitului forfetar şi o colectare mai bună la bugetul de stat.
Aproape un milion de lei vechi pierde fiecare pensionar la punctul de pensie. Asta spune la RFI preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, vice-preşedintele PNL, Victor Paul Dobre (audio).
El precizează că Partidul Naţional Liberal se opune legii pensiilor, care reduce în opinia sa veniturile vârstnicilor.
"Între 1990 şi 2000, pensiile au scăzut foarte mult în termeni reali, pentru că s-a aplicat metoda indexării, metodă care întotdeauna se aplică mai târziu decât creşterea preţurilor şi cu repercusiuni de la an la an asupra pensionarului. În 1999, am adoptat legea 19, care a însemnat un pas înainte şi în termen de aproape un deceniu, am reuşit să aducem punctul de pensie, prin noua metodă de lucru, la aproape 45%. Din păcate, instalarea noului Guvern la sfârşitul anului 2008 a însemnat îngheţarea aplicării prevederilor legii 19, cu consecinţe grave asupra veniturilor pensionarilor", declară Victor Paul Dobre.
"Practic, în momentul de faţă, dacă s-ar fi aplicat legea 19, punctual de pensie ar fi reprezentat opt milioane 260 de mii de lei, faţă de şapte milioane 320 de mii, cât este azi. Deci aproape un milion de lei vechi pierde fiecare pensionar la punctul de pensie", precizează deputatul liberal.
Vice-preşedintele PNL pledează pentru anularea impozitului forfetar şi o colectare mai bună la bugetul de stat. "Legea pensiilor şi cea unică a salarizării ar trebui înlocuite cu o mai bună colectare de venituri la buget. Pot să aplic, să tai şi pensii şi salarii, dar atât timp cât veniturile la bugetul statului scad, sunt într-o spirală negativă", afirmă el.
"Trebuie să păstrăm locurile de muncă în sectorul privat, unde s