De numele său stau legate albume de muzică ale unora dintre cei mai mari artişti români. Inginerul este pasionat şi de chitară.
Deşi este inginer de meserie, Cosmin Harbei s-a întors la prima şi marea sa dragoste: muzica. „Am profesat ingineria cam doi ani. Ştiu şi arhitectură, mai ales că a trebuit să activez în mai multe domenii. Dar muzica a fost mereu ceea ce am ştiut mai bine să fac. Plus că ajunsesem într-un punct în care am avut de ales să fac ceea ce-mi place, să îmi pun în valoare pasiunea şi dragostea faţă de muzică”, povesteşte Cosmin.
Arădeanul s-a hotărât să cânte când avea 14 ani. A luat decizia de a cocheta cu muzica în momentul în care şi-a început studiul la chitară. „M-am apucat de chitară pe când eram în clasa a 8-a. Am încercat să fac ceva în paralel, am încercat să le fac pe toate”, îşi aminteşte Cosmin.
De la inginerie la sunet
Deşi meseria de inginer l-a fascinat, muzica i-a oferit în schimb cele mai mari satisfacţii. Când nu se află în spatele chitarei, Cosmin este inginer de sunet. „Inginerul de sunet trebue să înţeleagă sunetul, în profunzime, înainte de toate. Majoritatea inginerilor de sunet români sunt calificaţi la locul de munca, pasiunea acestora pentru muzică fiind catalizatorul acumulării de cunoştinţe necesare”, spune Cosmin.
În occident, mulţi ingineri de sunet sunt autodidacţi, unii ajung să fie consideraţi adevăraţi guru în domeniu, chiar dacă nu au făcut şcoli speciale.
Deşi un inginer de sunet trebuie să ştie şi electronic, să aiba idee şi de muzică, să înţeleagă principiile acusticii şi să aibă idee şi despre psiho-acustică, Cosmin Harbei a reuşit să-şi concretizeze întreaga muncă în proiecte ale câtorva mari artişti români. „În urmă cu trei ani am lucrat la albumul «Balade Speciale» al lui Ştefan Hruşcă. Aici mă refer strict la chitare. Aşa am avut ocazia să mergem cu Ştef