Concurenţa pe o piaţă asigură consumatorilor, pe lângă o ofertă variată de produse şi servicii, şi preţuri competitive, operatorii fiind stimulaţi să câştige clienţi noi. Astfel, cu cât concurenţa este mai mare, cu atât mai mult consumatorii vor beneficia de produse sau servicii mai ieftine şi mai bune.
Aceste principii trebuie să se aplice şi pe piaţa de energie electrică. Numai că restructurarea producţiei de energie în două mari companii de stat numai o măsură concurenţială nu pare. Cel puţin în ochii Consiliului Concurenţei, care vede ca principal pericol în această concentrare a producţiei, restrângerea concurenţei şi stabilirea de preţuri discreţionare, în detrimentul tuturor tipurilor de consumatori.
* Consiliul Concurenţei crede că restructurarea producţiei de energie, prin crearea a doar două companii, va lovi atât în bugetele firmelor, cât şi în buzunarele populaţiei
Consiliul Concurenţei are îndoieli serioase că res-tructurarea producţiei noastre de energie în două mari companii este un demers care să fie compatibil cu un mediu concurenţial normal.
Concret, concentrarea producţiei în două companii ar putea lovi serios în bugetele firmelor şi în buzunarele populaţiei, prin preţurile pe care cele două companii - Electra şi Hidroenergetica - le va solicita furnizorilor şi consumatorilor.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele consiliului Concurenţei, a declarat pentru ziarul BURSA: "Am cerut reprezentanţilor celor două companii - Electra şi Hidroenergetica - să ne demonstreze cât de mare este creşterea de eficienţă a noilor structuri şi cum se transferă acest beneficiu către consumatori. Practic, trebuie să vedem care vor fi beneficiile clare pentru toţi consumatorii, în urma acestei restructurări. Companiile susţin că restructurarea şi eficientizarea se vor reflecta în preţuri. La această etapă a analizei şi investigaţiei noastre