Arieratele statului catre companii au continuat sa creasca in primul trimestru, dar ministrul finantelor Sebastian Vladescu da asigurari ca TVA nu va fi majorata si sustine ca discutiile cu FMI vizeaza doar largirea bazei de impozitare si restructurari in sectorul public.
Vladescu recunoaste ca discutiile cu FMI sunt complicate, insa sustine ca nu exista riscul de a intrerupe acordul incheiat cu institutia internationala.
Vineri a avut prima discutie la minister cu Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania, precum si cu reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.
"Nu creste TVA-ul", a spus Vladescu, intrebat la finalul intrevederii daca se discuta majorarea acestei taxe.
Desi ar fi trebuit sa fie pe un trend descendent, arieratele bugetului general au continuat sa creasca si in acest an, ajungand in primul trimestru la 1,6-1,7 mld. lei, potrivit ministrului. Guvernul nu a reusit sa respecte de fapt niciuna dintre tintele trimestriale agreate cu FMI de la inceputul acordului in privinta arieratelor, cerand la fiecare evaluare derogari.
"Ministerul Finantelor nu plateste direct datoriile, ci restituie TVA in relatia directa cu companiile si, din acest punct de vedere, trendul este in mod evident crescator. Mai exista datorii ale institutiilor bugetare catre companii din sectorul privat. Devin arierate dupa 90 de zile. Plata tuturor datoriilor de anul trecut ar diminua consistent capacitatea investitionala din acest an. Statul plateste datoriile la multe companii", a spus Vladescu in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV. El a dat ca exemplu datoriile de 243 mil. euro pe care statul le are la firma americana Bechtel, din care au fost platite 160-170 mil. euro.
Guvernul a stabilit cu FMI sa ajunga cu plata TVA catre companii in termenul legal de 45 de zile