Încrederea în presă şi în publicaţii a scăzut masiv în anul 2009, iar discreditarea a fost o consecinţă care s-a evindenţiat pe tot parcursul anului trecut, arată raportul "FreeEx - Libertatea de exprimare, libertatea presei şi accesul la informaţii în Romania" prezentat, luni, în deschiderea Convenţia Organizaţiilor de Media.
Potrivit raportului Agenţiei de Monitorizare a Presei, s-au remarcat înmulţirea derapajelor etice în contextul crizei economice şi al campaniei electorale. Au fost numeroase situaţiile când presa a fost folosită ca instrument în lupta politică, cu puţină rezistenţă din interiorul redacţiilor.
De asemenea, raportul precizează că a fost inregistrată şi o criză fără precedent de imagine a presei în ceea ce priveşte calitatea conţinutului şi încrederea publicului, presa fiind polarizată politic în campania electorală, iar cele două tabere s-au acuzat reciproc de încălcări ale eticii.
Raportul constată că au continuat agresiunile împotriva jurnaliştilor, reprezentanţii autorităţilor asistând în multe cazuri pasiv la aceste atacuri.
Pe de altă parte, procesele împotriva agresorilor avansează lent, mulţi jurnalişti renunţând la plângeri invocând birocraţia şi mersul lent al justiţiei.
Un alt semnal de alarmă pe care Agenţia de Monitorizare a Presei l-a tras a fost legat de pedepsele penale pentru defăimare care încă se aplică jurnaliştilor. Cu toate aceste în raport se punctează că statul român a pierdut mai multe procese la CEDO în cazuri care au implicat libertatea de exprimare a jurnaliştilor, transmite Agerpres.