Producătorii trebuie să deţină un certificat de la primărie sau să fie înregistraţi ca persoană fizică autorizată ori întreprindere individuală. Sursa: VLAD STĂNESCU
Agricultorii care îşi vând producţia în pieţe sau doresc să facă acest lucru trebuie să deţină un certificat de producător sau să fie înregistraţi la Registrul Comerţului. Recentele discuţii despre obligaţia înscrierii la Registru îi vizează numai pe producătorii care funcţionau ca persoane fizice autorizate (PFA), în baza unor acte emise înainte de luna mai 2008.
Dacă ei nu şi-au exercitat dreptul de opţiune până pe 24 aprilie 2010, altfel spus nu au anunţat Registrul Comerţului în ce formă îşi vor continua activitatea, vor fi radiaţi fără nicio altă formalitate, au precizat reprezentanţii Oficiului Registrului Comerţului.
Pentru cei care îşi vând produsele cu certificatul de producător nu s-a schimbat nimic. Totuşi, micii producători care nu sunt înregistraţi la Registrul Comerţului şi nu achită impozite nu vor mai beneficia de fonduri şi subvenţii de la stat. Cel puţin aşa susţin oficialii Ministerului Agriculturii.
Producătorii agricoli care doresc să se înregistreze ca PFA sau întreprindere individuală trebuie să prezinte la Registrul Comerţului următoarele acte: dovada verificării disponibilităţii şi rezervării firmei, actul de identitate, precum şi documentele care atestă dreptul de folosinţă asupra sediului.
Costurile de înregistrare sunt de aproximativ 120 de lei. Certificatul se eliberează în 3 zile lucrătoare sau chiar mai repede, dacă dosarul e complet.
Pentru obţinerea unui certificat agricol, producătorii trebuie să se prezinte la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, unde se vor înregistra gratuit.
Apoi îşi vor ridica de la primărie certificatul de producător. Actul se eliberează imedi