Executorii reusesc cu greu sa vanda din prima locuintele si terenurile aduse de clienti in garantie.
Bancile au ajuns sa execute silit si sa puna in vanzare si case si terenuri care valoreaza doua-trei milioane de lei, chiar daca de-abia reusesc sa vanda dupa tentative repetate apartamente de cateva zeci de mii de lei.
Exista cazuri in care bancherii scot la licitatie bunuri a caror valoare este de douazeci-treizeci de ori mai mare decat debitul pe care il au de recuperat de la clienti, dar si cazuri in care dupa vanzarea proprietatii banca nu isi recupereaza nici macar 10% din creanta.
Executorii bancari spun ca nivelul cererii pentru bunurile executate silit este redus si indiferent de pretul acestora proprietatile se vand de obicei dupa mai multe licitatii. Cererii reduse i se adauga si procedura greoaie, numai organizarea primei licitatii putand dura pana la 90 de zile, trecand prin etapele notificarii clientului, evaluarii proprietatii si publicarii anuntului de vanzare.
"Fie ca este vorba de o proprietate de zece mii de euro sau de un milion de euro procedura este aceeasi. Cea mai scumpa proprietate pe care am vandut-o pana acum a fost o fabrica pe care am incasat un milion de lei", spune Cosmin Soames, executor bancar in cadrul Leumi Bank.
Zeci de licitatii organizate intr-o singura zi
Leumi a organizat recent o licitatie pentru a vinde cu 2,7 milioane de lei un hotel in statiunea Paraul Rece din judetul Brasov, care fusese evaluat initial la peste 3,5 milioane de lei, dar care nu si-a gasit cumparator de la prima licitatie.
Leumi, o banca de talie mica, controlata de unul dintre cele mai puternice grupuri financiare israeliene, are la vanzare peste 80 de proprietati. Banca are o expunere mare pe ipotecare pentru ca in oferta de retail nu are decat credite cu garantii.
Si Raiffeisen, unul dintre jucatorii de