Profesor la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, cercetătorul de 37 de ani face naveta în Europa Nordică, pentru a-i învăţa pe finlandezi despre români.
Silviu Miloiu a fost întotdeauna atras de lumea nordică, precum şi de cea baltică. „Am fost întotdeauna pasionat de istoria ţărilor baltice şi nordice, dar era un subiect tabu înainte de 1989. Nu se ştia prea multe despre aceste state. Eu am aflat de existenţa lor de la anumite posturi de radio, Vocea Americii şi Europa Liberă, pe care le ascultam cu interes”, mărturiseşte profesorul târgoviştean. Studiul acestor spaţii a început încă din facultate, dar l-a aprofundat ca doctorand. „În 1997, am început să cercetez istoria spaţiilor baltice, acesta constituind subiectul tezei de doctorat la Universitatea din Craiova, «România şi ţările baltice în perioada interbelică», lucrare pe care am publicat-o în 2003”, povesteşte Silviu Miloiu.
Vorbeşte finlandeza şi estoniana
Pentru că în bibliotecile din România nu existau suficiente materiale, profesorul a plecat în Estonia şi Finlanda să studieze. „Am apelat la materiale din Arhivele Naţionale, Arhivele Ministerului Afacerilor Externe şi a altor instituţii. Nu exista niciun specialist pe domeniul respectiv la noi în ţară şi nu exista acord de schimb între România şi ţările baltice. Am obţinut, însă, o bursă din partea Universităţii Tartu, din Estonia şi aşa am reuşit să cercetez documente de arhivă importante. Cu această ocazie am început să studiez şi limba estoniană. Studiul ei m-a ajutat să învăţ limba finlandeză, cele două asemănându-se mult. Dar m-a şi încurcat, pentru că nu mai pot vorbi corect estoniana. În 2001 am primit o bursă de studiu în Finlanda”, rememorează cercetătorul de 37 de ani. Aici a predat în 2002 primul curs de istoria românilor din străinătate. “Am fost foarte bine primit, integrat în societatea lor, am legat multe prietenii