Statele din zona Euro si Fondul Monetar International au cazut de acord sa ofere Greciei un ajutor in valoare de 110 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani.
In schimb, Grecia a acceptat sa ia masurile de austeritate cerute de organismele financiare, pe care premierul George Papandreou le-a calificat ca fiind "mari sacrificii".
Potrivit agentiei Merco Press, Uniunea Europeana va furniza Greciei 80 de miliarde de euro, in timp ce restul de bani va proveni de la FMI.
Acordul are drept principal scop prevenirea prabusirii financiare a Greciei, dar el mai trebuie sa fie aprobat de parlamentele celor 15 state din zona euro. Premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a declarat ca in primul an, Grecia va primi 30 de miliarde de euro. Prima transa a imprumutului va ajunge in bugetul tarii inainte de 19 mai.
Falimentul, o linie pe care Grecia nu a fost dispusa sa o treaca
Noul pachet de masuri de austeritate prevede inghetarea salariilor angajatilor din sectorul public pana in 2014, taierea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu pentru bugetarii care castiga peste 3.000 de euro pe luna si plafonarea acestor bonusuri la 1.000 de euro pentru cei cu remuneratii sub acest prag si cresterea TVA, deja majorat in martie, de la 21 la 23 de procente.
De asemenea, pensiile vor fi ajustate, nu dupa ultimele salarii pe care le-a avut un angajat inainte de a parasi campul muncii, ci in functie de venitul mediu obtinut de acesta de-a lungul activitatii sale profesionale. Mai mult, pensionarea anticipata nu va mai fi posibila inaintea varstei de 60 de ani, in timp ce perioada minima de contributie va creste treptat de la 37 la 40 de ani pana in 2015.
Cine vine dupa Grecia: candidatii la faliment de stat
Accizele pe carburant, tigari si alcool vor creste si ele cu zece la suta, in timp ce v