Eşecul încercării de repunere pe o axă ascendentă a statului elen va fi un preţ pe care îl vor plăti politic toţi oficialii europeni optimişti, în frunte cu preşedintele UE Manuel Barroso, trompeta salvării Greciei, printr-un efort comunitar concentrat.
La numai o zi de la finalizarea condiţiilor de acordarea a împrumutului, surse guvernamentale citate de AFP au vorbit despre strigenta importanţă a acestor bani pentru eleni.
„Pentru rambursarea sumelor faţă de creanţieri, avem nevoie de 9 miliarde euro până la 19 mai, ziua scadentă”, au declarat sursele citate.
Autorităţile elene au început să nu mai ascundă starea deplorabilă a ţării, înţelegând că nu există o altă soluţie decât transparenţa pentru a fi susţinută de europeni.
Salvarea de la faliment, prioritate naţională
În opinia lui Barroso, măsurile de austeritate promise de guvernul grec sunt „solide şi credibile”, dar preşedintele Comisiei Europene nu elimină necesitatea monitorizării aplicării lor de experţii UE şi FMI. Asistenţa UE şi FMI „va fi hotărâtoare pentru ajutorarea Greciei în redresarea economică şi menţinerea stabilităţii în zona euro”.
În acelaşi timp, premierul Georgios Papandreu recunoaşte că este vorba despre un împrumut „fără precedent la nivel mondial”. Măsura este una dezagreabilă pentru populaţie, prin sacrificiile dure pe care le impune, dar este una necesară. Salvarea statului de la faliment este „prioritate naţională”, a ţinut să sublinieze prim-ministrul grec.
Măsurile „dureroase” pe care le va adopta guvernul trebuie să permită statului să economisească 30 miliarde de euro pe durata a trei ani, estimează şi ministrul de finanţe Georgios Papaconstantinou. Între obiectivele pe care s-a angajat să le îndeplinească se mai numără şi reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB până în 2014, prin aplic