Multe dintre statele lumii au prosperat şi pe spinarea imigranţilor ilegali. Plecaţi în căutarea unui trai mai bun, mulţi imigranţi acceptă plata la negru sau bani mai puţini. Problemele de integrare ale imigranţilor au determinat multe guverne să adopte legi aspre, scrie "Foreign Policy".
Italia este unul dintre statele care are cea mai dură legislaţie privind imigraţia. Cu o populaţie de imigranţi de circa 4 milioane de suflete, autorităţile de la Roma au adoptat în 2009 o serie de legi care prevăd amendarea imigranţilor cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro şi oferă autorităţilor posibilitatea de a arunca imigranţii ilegali după gratii pentru cel mult şase luni scrie "Foreign Policy".
Înăsprirea legislaţiei nu a făcut decât să accentueze xenofobia în societatea italiană. Începutul anului a fost marcat de revolte violente împotriva imigranţilor la Rosano, în sudul provinciei Calabria, unde se presupune că muncesc circa 20.000 de imigranţi, majoritatea africani. În urma revoltelor, circa 50 de imigranţi şi ofiţeri de poliţie au fost răniţi.
Şi autorităţile australiene au posibilitatea de a arestat orice cetăţean descoperit fără o viză validă. Între 1999 şi 2003, din cauza acestei legi, circa 2000 de copii refugiaţi din Sud-Estul Asiei şi din Orientul Mijlociu şi care căutau azil în Australia au fost reţinuţi. Autorităţile au fost critiocate de nenumărate ori pentru încălcarea drepturilor omului şi pentru tratamente inumane. În Australia se află circa 5,5 milioane de imigranţi.
Imigranţii, "oaia neagră" a Elveţiei
Un alt stat european cu legi extrem de stricte prvind imigranţii este Elveţia. Relaţia dintre localnici şi imigranţii musulmani nu este una lipsită de tensiuni, în spceial de la impunerea pe scena politică a partidului de extremă dreapta, SVP, şi a referendumului din 2009 de interzicere a minaretelor şi a moscheil