Grupul petrolier BP - British Petroleum - proprietar al platformei offshore care s-a scufundat în golful Mexicului provocând o catastrofă ecologică fără precedent, recunoaşte că este "total responsabil pentru mareea neagră" şi promite că va răspunde favorabil cererilor de indemnizaţii. Recunoscând că este la originea acestei catatrofe ecologice, firma britanică va avea dificultăţi pentru a-şi reface imaginea în SUA.
Grupul petrolier BP - British Petroleum - proprietar al platformei offshore care s-a scufundat în golful Mexicului provocând o catastrofă ecologică fără precedent, recunoaşte că este "total responsabil pentru mareea neagră" şi promite că va răspunde favorabil cererilor de indemnizaţii.
Recunoscând aşadar că este la originea acestei catatrofe ecologice, firma britanică va avea dificultăţi pentru a-şi reface imaginea în SUA.
Aşadar, somaţiile Washingtonului au dat roade. Aflat duminică pe coastele Louisianei, preşedintele Barack Obama a fost cât se poate de clar:
"BP este responsabil pentru scurgerea de petrol. BP va plăti", a declarat şeful Casei Albe.
Un mesaj, o punere la punct auzită deîndată de responsabilii grupului petrolier britanic. Ei îşi asumă întreaga responsabilitate a catastrofei şi promit că vor plăti toate cheltuielile necesare.
Cheltuieli care ar putea fi însă nesemnificative. Într-adevăr, potrivit ziarului New York Times, legea federală americană limitează la maximum 75 de milioane de dolari responsabilitatea lui BP în caz de maree neagră, la care se adaugă costurile de curăţare.
În paralel, un fond alimentat de o taxă petrolieră ar putea acoperi până la un miliard de dolari diversele reparaţii. Cu alte cuvinte doar o parte din cele 2 până la 3 miliarde de dolari cât ar putea costa curăţarea golfului Mexicului.
Dacă costurile financiare pentru gigantul britanic pot fi aşadar considerate mărunte,