Dupa un drum lung, presarat cu obstacole, Grecia vede luminita de la capatul tunelului, odata cu incheierea unui acord cu statele zonei euro si cu FMI in vederea accesarii unui ajutor financiar fara precedent in istoria Uniunii Europene.
"Evitarea unui faliment este o chestiune de importanta nationala. Astazi vom ratifica acordul", care va solicita "sacrificii majore" din partea grecilor, a declarat ieri premierul elen George Papandreou, citat de Bloomberg. Ministrii de finante din zona euro s-au intalnit duminica seara pentru a discuta detaliile pachetului de finantare destinat Greciei, a carui valoare este de 110 miliarde de euro.
Ajutorul primit din partea zonei euro si a FMI ar putea implica reduceri la nivelul cheltuielilor bugetare de pana la 10% din Produsul Intern Brut (PIB), astfel ca recesiunea din Grecia s-ar putea accentua.
Aproximativ doua treimi din asistenta financiara va fi oferita de cele 16 state ce folosesc moneda unica, in timp ce restul va veni din partea FMI. Grecia, dar si partenerii sai internationali spera ca prin intermediul acestui ajutor statul sud-mediteranean va reusi sa iasa din criza care a zguduit pietele financiare din intreaga lume si care a accentuat temerile ca si alte tari din sudul Europei, precum Portugalia si Spania, ar putea avea aceeasi soarta.
Pentru a se adapta conditiilor impuse de UE si de FMI, Grecia a anuntat o serie de noi masuri de austeritate. Astfel, Papandreou a declarat ca guvernul de la Atena va renunta la acordarea celui de-al 13-lea si celui de-al 14-lea salariu pentru functionarii publici. Mai mult, Grecia vrea sa economiseasca 30 mld. euro pana in 2012 si sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3%, acceptat la nivelul zonei euro, pana in 2014.
Proteste sociale de anvergura
Autoritatile elene au insa de intampinat acasa furia populatiei, care a iesit in strada pentr