De la inceputul anului au fost 3 deconectari ale celor doua reactoarele ale centralei nucleare de la Cernavoda, pentru ca in perioada mai-iunie Unitatea 1 a centralei sa se opreasca timp de o luna pentru lucrari de mentenanta. Toate aceste defectiuni si-au pus amprenta asupra rezultatelor unuia dintre cei mai importanti producatori locali.
"In primele trei luni ale acestui an, vanzarile de energie exprimate in MWh ale Nuclearelectrica au scazut cu circa 1,5 % fata de perioada similara a anului trecut. Scaderea a fost cauzata de reducerea cantitatii de energie produsa la Cernavoda, ca urmare a unor opriri neplanificate inregistrate in acest trimestru. Veniturile provenite din vanzarile de energie ale companiei au fost mai scazute in primul trimestru al anului 2010 cu circa 4,5% fata de perioada similara a anului trecut. Pe langa reducerea cantitatii de energie vanduta, la scaderea veniturilor au contribuit si preturile de pe piata concurentiala de energie, care in 2010 au scazut fata de 2009", spun reprezentantii Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda care prin cele doua reactoare nucleare a livrat anul trecut circa 20% din toata energia consumata in Romania.
Potrivit datelor livrate de companie, in primele trei luni ale anului trecut, Nuclearelectrica inregistra venituri de 473 de milioane de lei, astfel ca in primul trimestru din 2010 veniturile ar putea ajunge la circa 450 mil. lei ca urmare a scaderii vanzarilor de energie.
"Anual, la CNE Cernavoda se opreste alternativ cate o unitate nucleara pentru efectuarea lucrarilor de revizii-reparatii planificate. Astfel de lucrari dureaza de regula in jur de 30 de zile. Energia electrica pe care nu o produce in luna respectiva unitatea aflata in revizie reprezinta circa 4% din volumul anual al productiei centralei. Aceste lucruri sunt cunoscute la intocmirea programelor si se repeta in