Franţa se angajează să deblocheze şase miliarde trei sute de milioane de euro în favoarea Greciei. Contribuţia anunţată de francezi urmează de altfel să fie aprobată de Parlamentul de la Paris în foarte scurt timp, iar agenţiile de presă arată că ea va fi sprijinită de deputaţi aproape în unanimitate.
Franţa se angajează să deblocheze şase miliarde trei sute de milioane de euro în favoarea Greciei. Preşedintele Nicolas Sarkozy s-a mobilizat energic în ultimul timp în favoarea Atenei.
Putem spune, fără să greşim, că şeful statului francez s-a aflat de la bun început printre cei mai puternici apărători ai planului de ajutorare european în favoarea Greciei. El a purtat numeroase convorbiri, directe sau prin telefon, pe această temă cu Angela Merkel, pentru a o convinge că europenii trebuie să-şi afişeze, în acest moment, solidaritatea.
Contribuţia anunţată de francezi urmează de altfel să fie aprobată de Parlamentul de la Paris în foarte scurt timp, iar agenţiile de presă arată că ea va fi sprijinită de deputaţi aproape în unanimitate.
De notat, totuşi, că Partidul Comunist Francez nu sprijină acest plan, întrucât consideră că Atenei i se impune o dobândă mult prea mare, de 5%, fapt calificat drept scandalos.
Alte personalităţi franceze au pledat şi ele în aceste zile în favoarea Greciei, uneori cu patos : "Suntem în faţa unei urgenţe şi a unei exigenţe morale europene", spunea de exemplu şeful diplomaţiei, Bernard Kouchner.
De notat că şi presa franceză a fost ceva mai puţin critică faţă de Grecia, de la începutul acestei crize, decât cea germană, chiar dacă o revistă precum Le Point considera în ultimul ei număr de săptămâna trecută că Grecia reprezintă totuşi "coşmarul Europei".
Nici o publicaţie din Franţa nu a declarat, însă, cum s-a întâmplat în Germania, că grecii ar fost nişte leneşi şi că ar trebui să-şi vândă acum insule