Sindicaliştii greci denunţă ceea ce numesc cele mai dure măsuri anticriză din ultimii 60 de ani, adoptate de Atena la presiunea UE şi FMI. Sursa: REUTERS
Statul elen a adoptat şi va fi nevoit să respecte cu sfinţenie un nou plan de austeritate în schimbul celor aproape 120 de miliarde de euro la cât se ridică, pentru următorii trei ani, pachetul de asistenţă financiară acordat Greciei de UE şi FMI.
Deşi Atena a anunţat de patru ori, în ultimele cinci luni, măsuri de austeritate, intenţiile declarate ale executivului socialist nu au reuşit să calmeze pieţele, probabil din cauza absenţei unor cifre clare privind reducerile de cheltuieli în 2011 şi 2012.
„Economiile vor atinge 30 de miliarde de euro în următorii trei ani”, în afară de cele 4,8 miliarde anunţate deja pentru anul în curs, a subliniat ministrul grec de finanţe, Georgios Papaconstantinou, citat de France Presse. Planul ambiţios de austeritate, a mai explicat oficialul elen, va permite Greciei să îşi reducă deficitul bugetar de la 14 la sută, cât măsura la finele anului trecut, până la 2,6 în 2014.
Sectorul public, fără scăpare
În timp ce miniştrii comunitari de finanţe se pregăteau, ieri, să aprobe ajutorul acordat anul acesta statului balcanic, de circa 30 de miliarde de euro, în urma acordului la care s-a ajuns cu Atena, premierul grec Georgios Papandreou a avertizat populaţia că trebuie să accepte sacrificiile la care va fi supusă în anii următori, în caz contrar ţara riscând să intre în faliment.
Noul pachet de măsuri de austeritate prevede îngheţarea salariilor angajaţilor din sectorul public până în 2014, tăierea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu pentru bugetarii care câştigă peste 3.000 de euro pe lună şi plafonarea acestor bonusuri la 1.000 de euro pentru cei cu remuneraţii sub acest prag şi creşterea TVA, deja majorat în mart