Peste 30% dintre studenţii români consideră nerelevantă experienţa practică din timpul facultăţii pentru că multe firme nu sunt interesate de serviciile lor, fie ele și gratuite. De multe ori, tinerii preferă să-şi cumpere adeverinţele cerute de profesori, pe motiv că angajatorii nu le arată nimic în timpul stagiului care se dovedeşte a fi o pierdere de timp.
Studenţii români nu se pot angaja foarte uşor după ce termină o facultate, pentru că nu au experienţă. Totodată, au slabe şanse să lucreze în timpul şcolii, deoarece nu au timp. Singura şansă ca absolvenţii să aibă ceva experienţă trecută în CV este stagiul obligatoriu de practică, prevăzut de facultăţi.
Dar şi aici intervin probleme: unii tineri se plâng că nu găsesc loc în companii, alţii se arată mai puţin interesaţi de voluntariatul impus de şcoală. Studenţii se confruntă cu dificultăţi şi atunci când se prezintă la practică. Ei spun că nimeni nu îi ajută, dacă nu au cunoştinţe în rândul angajatorilor.
Nicoleta Croitoru este studentă în anul III la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din Cluj-Napoca. În această perioadă, tânăra este la un stagiu, la departamentul economico-financiar al unei firme de imobiliare.
Totul pentru CV
Nu este plătită, în schimb îşi dedică zece ore pe săptămână pentru a învăţa bazele contabilităţii şi noţiuni de secretariat. Porneşte de la zero, dar perioada de internship va fi apreciată în CV, spune tânăra. Anul trecut, studenta a făcut 60 de ore de practică, la o firmă de evidenţă contabilă. „Nu am învăţat mare lucru acolo, angajaţii n-au avut timp să se ocupe de noi", explică Nicoleta Croitoru.
Stagiile aducexperienţe utile
Dacă internshipul este în domeniul studiilor de profil, acesta este recunoscut ca stagiu de practică de către reprezentanţii universităţilor. Laura Mirea, studen