Marius, un tânăr de 30 de ani, s-a lăsat de fumat cu ajutorul medicamentelor, al plasturilor cu nicotină şi al psihologului.
E rau perioade în care fuma şi trei pachete de ţigări pe zi. Marius ajunsese să obosească foarte repede şi să nu mai poată dormi cum trebuie. Uneori, se trezea în toiul nopţii şi fuma două-trei ţigări. Viciul îl costa lunar în jur de 400 de lei şi-i aducea constant reproşuri din partea soţiei.
În urmă cu doi ani, în timp ce-şi conducea maşina plină de fum, a văzut un banner care-i încuraja pe fumători să renunţe la obicei. A sunat la numărul afişat şi şi-a fixat o programare la Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat. „Peste o săptămână mă aflam la Centru şi aveam impresia că m-am întâlnit cu nişte extratereştri", spune, amuzat, bărbatul care nu credea că un fumător poate renunţa la viciu cu ajutorul medicamentelor.
Intoxicaţie cu nicotină
Cu câţiva ani în urmă, încercase să se lase singur de ţigări, folosind plasturi cu nicotină şi fumând în acelaşi timp. Nu i-a ajutat la nimic, ba a mai făcut şi o intoxicaţie cu nicotină din cauza căreia avea greţuri, dureri de cap şi de ficat. Medicii avertizează ca una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac cei care folosesc plasturii este să fumeze în paralel, riscul fiind de a face inclusiv un accident cerebral.
Îşi punea ţigările în portbagaj
Marius a avut voie să fumeze în prima săptămână de tratament cu Champix, un medicament antifumat care blochează receptorul pentru nicotină la nivelul sistemului nervos central. Trebuia să noteze pe un tabel cât fumează şi din ce motive. Cu toate astea, psihologul îl sfătuise să amâne cât mai mult momentul în care îşi aprinde ţigara. Pentru că obişnuia să fumeze mai mult în maşină, îşi punea ţigările în portbagaj ca să ajungă mai greu la ele.
Următoarea decizie a fost să nu-şi mai aprindă ţigara nici