În plină criză financiară, Administrațiile Bazinale din județele Cluj și Mureș, care administrează rețeaua hidrologică din nord vestul României, au cumpărat produse destinate completării stocurilor pentru situații de urgență la prețuri de câteva ori mai mari decât cele existente în magazine. Potrivit unei directive a Uniunii Europene, fiecare țară e obligată să creeze stocuri de produse (linguri, cuțite, felinare, cizme de cauciuc, tigăi, pături etc.), care să fie distribuite sinistraților în caz de inundații. Sursa: Mihai Șoica
Pentru completarea stocului de urgență, Administrațiile Bazinale din cele două județe au „fentat” legea achizițiilor publice și, deși era vorba despre o achiziție totală de 400.000 de euro, au achiziționat fiecare produs separat și, cum prețul nu depășea 15.000 de euro, au organizat o selecție de oferte, câștigată de două firme din București.
Potrivit unor angajați ai Direcției Apelor Someș-Tisa, scandalul a pornit în momentul în care o parte dintre membrii comisiei de selecție de oferte au refuzat să semneze procesele verbale de recepție a produselor achiziționate.
Motivul: prețurile finale practicate de cele două firme selectate erau mult mai mari decât în momentul semnării contractului. Cu toate acestea, procesele verbale au fost semnate până la urmă, iar produsele respective au intrat pe stocul Administrațiilor Bazinale.
156 de lei pentru o tigaie
Reporterii EVZ au intrat în posesia listei care cuprinde 31 de produse și a comparat prețurile practicate de cele două firme cu cele existente pe piață în prezent.
Spre exemplu, un colac de salvare standard, omologat de Comisia Europeană, care putea fi cumpărat la prețul de 156 de lei a fost cumpărat de Direcția Apelor Someș-Tisa la prețul de 1.180 lei. Pentru o furculiță s-a plătit 11 lei fără TVA, cuțit - 14 lei, felinar - 78 de lei, polonic - 26 de lei, tigaie -