Unii coloşi s-au prăbuşit, dar alţii mici s-au ridicat. Criza economică i-a afectat diferit pe jucătorii din aceleaşi pieţe, odată cu mutarea consumatorilor, spun specialiştii.
1 /.
Afacerile se pot dezvolta şi în plină criză economică. Aşa susţine Răzvan Beşchea, care distribuie electronicele şi electrocasnicele marca Albatros.
„Acum lumea se uită mai mult la preţ şi mai puţin la marcă, aşa cum se întâmpla înainte de criză. Atunci când cumpărau pe credit, clienţii nici nu observau dacă rata era cu câţiva lei mai mare sau mai mică. Acum plătesc cu banii jos şi conştientizează fiecare bănuţ”, spune Beşchea.
În 2009, marii jucători de pe piaţa electronicelor şi electrocasnicelor au suportat căderea de 50% a pieţei. Tot anul trecut s-au înregistrat primele insolvenţe în domeniu: Ultra Pro Computers şi Flamingo au intrat în reorganizare judiciară.
În acelaşi timp însă, „pitici” de talia lui Beşchea au găsit posibilitatea de afirmare - vânzările companiei Albatros au crescut cu circa 27%, de la 4 milioane de euro plus TVA, la 5,5 milioane de euro plus TVA.
Dacă în 2004, pe parcursul întregului an, Albatros a vândut 5.000 de bucăţi din cele patru modele existente, în decembrie 2009 au fost vândute peste 12.500 de produse.
Produse mai ieftine, fără fiţe
Specialiştii spun că este un fenomen des întâlnit în perioade de recesiune - consumul se reduce şi se reorientează către produse mai puţin costisitoare.
„Oamenii se mulţumesc cu mai puţin şi nu mai au atâtea fiţe. Astfel optează pentru produse ceva mai ieftine”, susţine analistul economic Ilie Şerbănescu.
PONTURI
De câţi bani ai nevoie pentru a începe o afacere
5.000-10.000 DE EURO. Cu banii aceştia se poate pune pe roate o afacere pe internet. Nu toate au însă succes, avertizează Beşchea. „Doar