„Revoluţia Română sub privirile mass-mediei ”, un documentar care analizează nebunia mediatică ce a cuprins întreaga lume în decembrie 1989.
Transmisă în direct la televizor, eveniment cu eveniment, Revoluţia Română din 1989 a marcat istoria media din lumea întreagă. TVR 1 propune astăzi, de la ora 23.00, documentarul „Revoluţia Română sub privirile massmediei”, în regia lui Antonio Wagner şi lectura lui Michel Elias, o coproducţie a Institutului Naţional al Audiovizualului (INA), Ambasadei Franţei în România şi Institutului Francez din Bucureşti, cu sprijinul canalului Public Sénat. Documentarul, producţie 2009, este interzis copiilor sub 15 ani.
Toate televiziunile au transmis în direct
Şapte zile din luna decembrie 1989 au schimbat soarta tuturor românilor. În acea săptămână, pentru prima dată s-a declanşat o adevărată nebunie mediatică, mondială.
Toate televiziunile din lume vorbeau şi transmiteau veşti din România. În ajunul Sărbătorilor de sfârşit de an şi la peste o lună de la căderea Zidului Berlinului, ochii întregii lumi se întorc spre mica ţară, unde puterea lui Nicolae Ceauşescu se clătina.
Ultimul bastion comunist din Europa de Est se prăbuşeşte în direct sub privirile unui public de milioane de telespectatori, martori din faţa televizoarelor la o revoluţie. Evenimentul a captivat publicul şi a fost considerat punct de reper in istoria mass-media.
Christian Delporte, istoric media, spunea pentru France 24: „Pentru că evenimentele din primăvara de la Tiananmen nu au condus la nimic şi prăbuşirea Zidului Berlinului s-a făcut în pace, revolta din România a picat la fix pentru mass-media.
Corespundea mai bine imaginii pe care oamenii o aveau despre o revoluţie, adică violentă şi dureroasă. Jurnaliştii francezi priveau adesea reportajele în direct, în acelaşi timp cu telespectat