Economia României va avea anul viitor cea mai mare creştere din Europa. Cât de realistă este această previziune a Fondului Monetar Internaţional (FMI)? Produsul Intern Brut al României (PIB) va urca în 2011 cu 5,1%. Această estimare surprinzătoare se regăseşte în raportul World Economic Outlook al FMI cu privire la starea şi perspectivele economiei mondiale.
Cifra pare mai mult decât optimistă, dacă ţinem cont că instituţia a rectificat, în ultimele şase luni, de patru ori prognoza de creştere economică pe anul în curs (0%, 0,5%, 1,3% şi 0,8%). Raportul FMI descrie România ca o ţară a extremelor. Pe de-o parte, în acest an, economia autohtonă îşi va reveni mult mai lent decât estimase Fondul iniţial, din cauza dezechilibrelor din bugetul public şi cel privat, iar pe de altă parte, în 2011, ar putea avea cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană.
CIFRELE BAT ESTIMAREA
Plasarea României pe prima poziţie în topul creşterilor economice de anul viitor este privită cu rezerve de Florin Ilie, director pieţe de capital din ING Bank. „Aştept următoarele cinci revizuiri ale FMI, aceasta mi se pare nerelevantă", spune Ilie. Evoluţia estimărilor din ultimii doi ani pare să-i dea dreptate. În urmă cu doi ani, când criza economică deja se manifesta, FMI aprecia că economia ţării noastre va creşte în 2009 cu 4,7%.
A urmat o serie de ajustări în scădere, dar nici raportul din aprilie 2009, când România făcuse toate actele pentru un împrumut internaţional, n-a anticipat proporţiile recesiunii. Prognoza de -4,1% a fost spulberată de o scădere reală de -7,2%. Tocmai această volatilitate le dă apă la moară scepticilor care nu cred în analizele pe termen mediu şi lung ale FMI.
Cu atât mai mult cu cât România încă se zbate să iasă din recesiune, iar guvernanţii întârzie să ia măsuri privind reducerea cheltuielilor din sectoru