Aflata pe muchie de cutit, Grecia incearca cu ultimele puteri sa taie la sange cheltuielile bugetare, pentru a se asigura ca este eligibila pentru a primi ajutorul propus de Uniunea Europeana (UE) si de la Fondul Monetar International (FMI). La ce masuri dure este dispusa Atena sa recurga pentru a iesi din problemele fiscale care au adus Grecia pe buzele tuturor investitorilor si economistilor?
Premierul elen George Papandreou a avut intrevederi cu reprezentantii sindicatelor si ai asociatiilor angajatorilor, pentru a discuta cu privire la noile masuri de reducere a cheltuielilor bugetare care ar putea permite Greciei sa acceseze imprumuturile de 45 mld. euro puse la dispozitie de UE si FMI, scrie Bloomberg. "Am fost si suntem campionii schimbarii", a declarat Papandreou. "Stim ca trebuie sa ne punem economia la punct daca vrem sa supravietuim" si a venit momentul sa facem mai mult decat sa "vedem randamentele (obligatiunilor emise de guvern - n.r.) fluctuand in sus si in jos, de cele mai multe ori in sus", a mai spus prim-ministrul grec.
In prezent o serie de reprezentanti ai UE, ai Bancii Centrale Europene si ai FMI se afla la Atena pentru a pune la punct ultimele detalii privind acordarea unui imprumut in valoare de 45 mld. euro anul acesta si care ar putea totaliza pana la 120 mld. euro in urmatorii trei ani. Cancelarul german Angela Merkel a promis sa accelereze eforturile prvind depasirea crizei fiscale care risca sa contagieze mai multe tari din Europa, dupa ce moneda unica europeana s-a depreciat pana la cel mai scazut nivel din ultimul an, iar agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a luat la rand Grecia, Portugalia si Spania, retrogradandu-le ratingurile si creand rumoare pe pietele financiare.
Papandreou taie din salariile bugetarilor
Ca optiuni pentru reducerea cheltuielilor bugetare, guvernul de la Atena ar putea taia si