ONU cere României să asigure un învăţământ cu adevărat gratuit prin eliminarea costurilor ascunse pe care le suportă fiecare părinte. Constituţia României prevede că „învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii“. Părinţii copiilor de şcoală ştiu că acest lucru nu este întru totul adevărat.
Comitetul ONU pentru Drepturile Copiilor recomandă României să elimine orice costuri ascunse şi să asigure gratuitatea Educaţie. Responsabilii Naţiunilor Unite au aflat ce ştie aici toată lumea. Sălile de clasă riscă de multe ori să se prabuşească peste copii; contribuţia pentru fondul clasei, din care se cumpără cretă, bureţi, se repară orice stricăciune ori se iau cadouri pentru dascăli, „e benevolă, dar obligatorie".
Mai citiţi şi:
Târgu-Mureş: Încep emoţiile pentru elevii mureşeni
Ce nu vor copiii în cărţi: teorie şi patriotism
ABERANT: Contabil de liceu cu salariu de ministru
Lista e mult mai lungă şi cuprinde rechizite, manuale, uniforme uneori. În plus, pentru copiii de la ţară, marea problemă este transportul. Distanţele pe care le parcurg copiii zilnic, indiferent de vreme, pot însuma şi câţiva kilometri.Calculat în bani, efortul pe care îl fac familiile şcolarilor nu e deloc de neglijat.
Cât costă şcoala
Înainte de începutul anului şcolar fiecare familie trebuie să cheltuiască minimum 100 de lei. Rechizitele reprezintă principala achiziţie. Pe rafturile hipermarketurilor, un pix poate scoate din buzunar între 1,5 lei şi 8 lei; un stilou cu rezervă între 3 şi 10 lei; un penar 3 - 4 lei, iar un caiet între 1 şi 18 lei. Cele mai modeste ghiozdane costă în jur de 25-30 de lei, în timp ce modelele sofisticate pot ajunge şi la 200 de lei.
În marile oraşe, unde criza a lovit mai puţin, cheltuielile şcolare împovărează bugetul părinţilor, dar cei mai mulţi reuşesc să cumpere pentru copiii lor tot ce