Tranzactiile cu titlurile Fondului Proprietatea pot genera castiguri duble, daca nu triple pentru cei care investesc in cumparare si apoi le vand. Le cumperi cu 0,1-0,2 lei/actiune si le poti vinde cu 0,5-0,6 lei. ''Tranzactiile vor creste, in conditiile in care se asteapta reevaluarea Fondului si listarea acestuia la bursa'', crede avocatul Corin Trandafir, membru in Consiliul de Supraveghere al FP.
In vremuri de criza, cele mai rentabile afaceri sunt cele speculative. O regula de baza in lumea investitorilor, aplicata cu succes la scara larga. Pe plan international, bancile si fondurile speculative si-au bazat, in ultimii doi ani, mare parte din profituri pe speculatii financiare. Mai nou, la moda este speculatia pe cursul euro, in contextul crizei din Grecia. Investitori precum celebrul George Soros mizeaza ca euro va ajunge, in curand, la paritate cu dolarul. Daca ii iese, va castiga o avere, la fel ca in cazul mizei pe lira britanica. Daca statele europene vor reusi sa salveze Grecia si sa intareasca euro, ar putea pierde, la fel cum a facut-o in cazul yenului.
In Romania, speculatiile financiare se fac, in general, pe cursul de schimb si pe bursa.
Exista insa si o piata financiara acolo unde, in conditiile absentei cadrului institutional, in mare voga sunt speculatiile cu cupoanele Rabla si cele cu titlurile Fondul Proprietatea.
Daca in cazul ''Afacerii Rabla'', mecanismul prin care pot fi castigati bani frumosi este cunoscut de multa lume, in privinta modului in care pot fi facute profituri din tranzactionarea titlurilor FP, informatiile sunt ceva mai putine, business-ul fiind considerat mai mult ''pentru cunoscatori''.
Afacerea este insa chiar mai simpla decat in cazul tichetelor Rabla, iar castigurile pot fi cu adevarat spectaculoase. Un intermediar, Sorin Popa, explica regulile de baza. ''In primul rand tr