Festivalul Internaţional Shakespeare a continuat cu alte reprezentaţii de succes. Sâmbătă a venit rândul Teatrului Schaubuhne să-l aducă pe Hamlet în faţa pu-blicului, pentru ca ieri să asistăm la spectacolul eseu al Teatrului Naţional craiovean „Doar Hamlet“.
Publicul iubitor de teatru, care sâmbătă seară a umplut până la refuz sala „Amza Pellea“ a Naţionalului craiovean, a urmărit cu interes o nouă reprezentaţie „Hamlet“, de această dată în interpretarea actorilor Teatrului Schaubuhne din Berlin.
Piesa „Hamlet“ a regizorului Thomas Ostermeier a fost „plină de atuuri, cel puţin în prima oră a reprezentaţiei, care constă într-un tur de forţă de piese jucate una după alta“, aşa cum o descrie prezentarea de pe site-ul oficial al instituţiei culturale din Berlin. „Tensiunea începe să descrească, iar piesa se transformă din una senzaţională în una doar bună, deşi cei şase actori implicaţi oferă reprezentaţii extraordinare, în special Lars Eidinger, în rolul principal“.
Am asistat la un „Hamlet“ care se bazează foarte mult pe tehnica video, al cărui pionier în Germania a fost Frank Castorf, însă Ostermeier foloseşte camera într-un mod diferit. „În timp ce Castorf este interesat de spaţiile ascunse, Ostermeier ne prezintă mecanismele prin care oamenii şi lucrurile sunt maximizate. El îşi proiectează imaginile pe o perdea făcută din lanţuri aurii, strălucitoare, prin care, în acelaşi timp, spectatorul priveşte pentru a vedea jocul actorilor de pe scenă, acţiune care se desfăşoară la o masă lungă. Judith Rosmair, în rolul Gertrude, poartă ochelari fumurii, arătând pur şi simplu ca o femeie obişnuită, cu ochelari de soare, însă proiecţia video alb-negru, care prezintă publicului prim-planuri luate foarte de aproape, o transformă într-o vedetă urmărită de paparazzi. Imaginea cu care începe piesa, imaginea lui Hamlet recitându-şi celebrul monolog, pre