Raiffeisen Bank, una dintre cele mai mari banci de pe piata, a cheltuit anul trecut 60 mil. lei (14,2 mil. euro) cu remuneratiile si alte beneficii acordate membrilor structurilor de administratie, conducere si supraveghere, in crestere cu peste 17% fata de anul precedent, desi profitul net a scazut cu 60%, pana la 288 mil. lei dupa contabilitatea romaneasca, conform raportului anual.
Directoratul bancii este format din sase membri, la care se adauga inca sase in Consiliul de Supraveghere.
De asemenea, conducerea a apelat la credite de la banca intr-o masura mult mai mare decat in anul anterior, soldul imprumuturilor contractate urcand la 40,5 mil. lei, de peste 8 ori mai mult decat in 2008.
BCR, cea mai mare banca de pe piata dupa active, a cheltuit numai cu salariile organelor de conducere circa 10 mil. lei, in scadere cu peste 28% fata de 2008. Raportul nu precizeaza daca este vorba numai de conducerea executiva. Comitetul executiv al BCR este format din cinci membri, iar Consiliul de Supraveghere din sapte. Ajustarea cheltuielilor salariale a avut loc in contextul scaderii profitului net cu aproape 80%, pana la 238 mil. lei. Si top manegementul BCR a recurs la credite de la banca, soldul datoriilor ajungand la 1,8 mil. lei, de peste 4 ori mai mult decat in 2008. Banca precizeaza ca tranzactiile au avut loc "la pretul pietei", desi de regula angajatii institutiilor de credit beneficiaza de conditii preferentiale de dobanzi si comisioane.
La UniCredit Tiriac Bank salariile celor cinci membri ai directoratului - structura de conducere executiva - au costat 13,8 mil. lei, cu 1,8% mai mult decat in 2008. In schimb, top managementul si-a redus cu aproape 80% datoriile din credite de la banca, pana la 8.888 lei. Pe langa salarii si o serie de beneficii non-cash, unii membri ai conducerii bancii primesc drept stimulente actiuni ale UniCredit Grou