Fenomenul schimburilor de locuinţe, practicat îndeosebi înainte de ‘89, a revenit din cauza recesiunii. La mica publicitate sunt din ce în ce mai multe anunţuri de schimburi de case. Spre exemplu, o doamnă din Buzău şi-ar schimba vila pe un apartament cu două camere în cartierul bucureştean Titan plus o diferenţă de bani.
Se dă speţa următoare: o proprietară care are o reşedinţă cu trei corpuri, într-o zonă semirezidenţială, lângă o pădure din Buzău, dă la schimb unul dintre corpuri, însemnând două camere, de 80 de metri pătraţi, pentru un apartament cu două camere în Bucureşti, cartierul Titan. De ce şi-ar vinde cineva o locuinţă dintr-un paradis verde, despre care spune că are condiţiile unui bloc, plus îmbunătăţiri, pe un apartament cu două camere, de doar 60 de metri pătraţi, semidecomandat şi într-o zonă muncitorească?
„Am un fiu care studiază în Capitală la Facultatea de Medicină şi nu am bani să-i cumpăr o locuinţă. De aceea prefer să renunţ la «o bucată» din casa mea ca să aibă unde stea la oraş“, ne-a explicat doamna Miroiu. Proprietara negociază la sânge şi mai cere, la sfârşitul discuţiei, o diferenţă de 10-15.000 de euro pentru bucăţica ei de Rai, altfel va fi nevoită să renunţe la câteva îmbunătăţiri, după cum ne-a anunţat.
Tulcea, la preţuri de Capitală
Puţin mai jos pe hartă, la Tulcea, o altă strigare. „Schimb apartament ultracentral, superîmbunătăţit, spaţios, decomandat, cu unul similar în Bucureşti“. Deşi nu a auzit de „Strada Taberei“, încântată, doamna Dragomira ar fi gata să bată palma pentru un apartament cu două camere în sectorul 6 al Capitalei.
Deşi la început proprietara ne-a spus că blocul este construit înainte de cutremurul din ’77, atunci când află că apartamentul pe îl oferim ca troc este într-un bloc construit în ‘86, rectifică, şi mai scade şi ea cu 10 ani din vechimea imobilului din centrul oraşulu