Băncile au fost sancţionate cu 28.000 de lei pentru cesionarea contractelor de împrumut, dar au contestat amenzile în instanţă.
Mai mulţi râmniceni care şi-au luat credite din bănci şi au cumpărat locuinţe sunt ameninţaţi de firmele de recuperare. 41 de persoane au depus reclamaţii la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Vâlcea, de la începutul lui 2010 şi până astăzi, pe servicii financiar-bancare. „În momentul în care un client are restanţe la plata creditului, banca îi cesionează contractul la o firmă de recuperare din Bucureşti. În contractul pe care îl încheie clientul cu banca e stipulată clauza de cesionare, dar trebuie să fie anunţat şi clientul", a spus astăzi, directorul coordonator al CJPC, Laura Dinţoi. După cesiune, clientul datornic e sunat de firmă să restitue banii. „Oamenii şi-au luat case şi sunt ameninţaţi că le vor pierde dacă nu restitue sumele până la sfârşitul anului", precizează Dinţoi. S-a ajuns foarte departe, încât consumatorii sunt sunaţi şi la locul de muncă, ori pe telefoanele personale ale şefilor.
Băncile amendate cu 28.000 lei
„Am luat un credit pe 20 de ani, de 60.000 de euro. Mi-am luat apartament. Am plătit trei ani şi pe patru luni am restanţă. Banca mi-a dat contractul la o firmă care mă obligă să plătesc toată suma anul acesta. Nu am de unde să dau atâţia bani şi mă ameninţă că o să îmi ia casa", spune într-o reclamaţie făcută la CJPC, o râmniceancă. În urma sesizărilor comisarii CJPC au verificat băncile. Patru bănci au fost amendate cu 28.000 de lei pentru că le-au cesionat creditele la oameni fără să îi anunţe. „Băncile au contestat amenzile în instanţă şi vom vedea ce se va decide", spune Dinţoi. CJPC nu poate sancţiona firmele recuperatoare pentru că îi hărţuiesc pe oameni, deoarece nu există cadru legislativ. Se speră ca noul proiect de lege care iese pe 12 iunie 2010