Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), un european petrece în medie 85% din timp în interiorul cladirilor, perioada în care fie este acasa, fie este la serviciu. Expertii spun ca nivelul ridicat de izolare termica sau ferestrele etanse favorizeaza mentinerea poluantilor în interiorul încaperilor. Specialistii atrag atentia ca aerul din încapere poate fi mai poluat decat cel de afara, mai ales ca aerisirea acestora nu se face într-un mod adecvat. Astfel, dincolo de monoxidul de carbon sau radonul provenit în mare parte din aerul exterior, încaperea este invadata de particule de praf, microorganisme, precum bacterii, spori de ciuperci sau acarieni, fum de tigara, par de animale si chimicale provenite de la diferite substante folosite pentru curatarea locuintei sau a biroului.
Potrivit specialistilor, efectele negative asupra organismului pot fi imediate si de scurta durata sau pot fi severe si sa apara dupa o perioada de mai multi ani, în urma expunerilor repetate. Astfel, pot aparea efectele asupra sistemul respirator, precum iritatii ale cailor respiratorii, dureri de gat, tuse persistenta, astm si chiar cancer pulmonar. Factorii poluanti care cresc riscurile aparitiei de cancer pulmonar sunt fumul de tigara si radonul, un gaz radioactiv. Potrivit expertilor, poluarea din spatiile închise duce la scaderea sistemului imunitar. "Un sistem de ventilatie adecvat nevoilor încaperii împrospateaza în permanenta climatul interior, scade nivelul de umiditate si nu permite acumularea de agenti patogeni si factori poluanti, care ne pun sanatatea în pericol", spune pentru Gandul Mihaela Daranga, specialist în ventilatie.
Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), un european petrece în medie 85% din timp în interiorul cladirilor, perioada în care fie este acasa, fie este la serviciu. Expertii spun ca nivelul ridic