Nu mă pot pronunța asupra veridicității actului prezentat astăzi presei de către Crin Antonescu referitor la modificările pe care executivul le-ar dori să fie introduse în Codul Fiscal. Dar dacă documentul e real (detalii aici), atunci ne putem pregăti de o lungă, foarte lungă vacanță. Pentru că nu ar mai avea sens să muncești ori să te apuci de o afacere corectă în țara asta.
Într-un stat care este incapabil să disciplineze financiar contribuabilii, mai mari sau mai mici, reintroducerea impozitului diferențiat în funcție de venituri se cheamă sinucidere. Marii contribuabili, cei care ar avea mai mult de plătit la bugetul de stat, sunt cei care au și resursele necesare pentru a eluda fiscul (fie prin mutarea sediului firmei în insule cocotiere tip paradis fiscal, fie prin schimbarea de facturi între firmele aceluiași grup pentru a duce profitul impozabil către zero) ori, sub pretextul protecției sociale a angajaților, vor forța și vor obține celebrele reeșalonări la plata datoriilor.
Astfel încât, cei care se vor trezi cu portărelul la ușă, pentru a mima eficiența, vor fi tot firmele mici. Iar despre încurajarea pornirii unor afaceri noi… mai bine lipsă și somn de voie, decât să te bagi dator la stat înainte chiar de a putea pune prima piatră la temelia unui construcții.
Nu e necesar să fii economist pentru a înțelege că creșterea fiscalității și a impozitării într-o perioadă de recesiune e ca și cum, într-un meci de fotbal, ți-ai lovi intenționat adversarul în minutul 1 al meciului, în propriul careu, pentru a fi sancționat atât cu penalty cât și cu eliminarea unui jucător.
Sincer, sper că actul prezentat de Crin Antonescu să fie doar o ciornă recuperată din coșul de gunoi al Ministerului Finanțelor. Pentru că acolo îi este locul.
Nu mă pot pronunța asupra veridicității actului prezentat astăzi presei de către Crin Antonescu referitor l