Sălile cursurilor de dezvoltare personală sunt adesea umplute de femei. Bărbaţii, care sunt în mod natural înclinaţi spre a rezolva probleme, şi nu a le analiza, evită astfel de cursuri.
Recent am avut primul meu curs open la care toţi participanţii au fost femei", scria la începutul lunii aprilie, pe blogul personal, trainerul Eduard Ezeanu. Nu este singurul specialist pe zona de dezvoltare personală care a constatat că femeile sunt interesate în număr mult mai mare decât bărbaţii de cursuri care să le ajute să îşi dezvolte anumite abilităţi pentru o ascensiune în carieră. „Săptămâna trecută am participat la un seminar ţinut de Bodhi Ray, terapeut OSHO pe diverse domenii. La seminar au fost prezente mai multe femei decât bărbaţi, lucru care nu a mirat pe nimeni din sală", a completat Adriana Boşcănici, managing partner TrainArt şi membru HR Club.
Armonie între emoţional şi raţional
Femeile sunt mai dispuse să scoată bani din propriul buzunar pentru a se înscrie la traininguri, la sesiuni individuale de coaching, la diverse tipuri de cursuri care le pot fi de folos în meseria pe care o practică. Doamnele şi domnişoarele investesc mai mult şi în cărţi din zona de business-dezvoltare personală. Cu toate acestea, ele ajung mult mai greu în vârful unei piramide ierarhice, după cum o arată studiile naţionale, dar şi internaţionale. Sau poate chiar din acest motiv sunt mai dispuse să investească timp şi bani pentru a-i ajunge din urmă pe bărbaţii care sunt majoritari în aproape orice birou managerial. „Femeile sunt în general mai deschise la nou, la a încerca diverse experienţe care să le deschidă şi alte porţi către auto-dezvoltare şi autoîmplinire. Ele sunt mult mai branşate la trăirile şi emoţiile lor, ceea ce le permite să aibă o experienţă nemijlocită a acestora. Astfel, ele sunt înclinate către armonizarea emo