Programul ISPA derulat la nivelul municipiului ar putea lăsa oraşul cu aproape 60 de kilometri de şanţuri, după ce firmele executante au ameninţat că vor sista lucrările de la 1 iunie, dacă nu vor fi plătite la zi.
Ritmul de derulare al investiţiilor a fost deja încetinit din cauză că beneficiarul lucrărilor nu a plătit TVA-ul aferent lucrărilor efectuate.
„Fără bani nu se poate“
Consorţiul Hidroconstrucţia-lsaco are de încasat în contul TVA-ului aferent lucrărilor deja efectuate 1,8 milioane lei. La aceşti bani se adaugă încă 800.000 de euro, bani ce reprezintă TVA-ul pentru lucrările făcute la staţiile de tratare de către firma Passavant.
„Nu mai putem lungi pentru că intrăm în colaps, avem şi noi furnizori de plătit, subcontractori. Noi vrem să facem acest proiect până la capăt, dar fără bani nu se poate. Am încercat să facem eforturi să continuăm“, a spus Gabriel Şilai, şef de şantier la Hidroconstrucţia.
Lipsa fondurilor pentru plata TVA-ului este cunoscută de autorităţi încă de anul trecut. Cu toate că există o lege prin care Guvernul se angajează la plata TVA-ului, normele de aplicare ale acesteia întârzie să apară. Firmele mai lucrează în prezent doar pe arterele unde mai sunt investiţii începute.
40 milioane de euro pentru ISPA
Până acum, executantul a realizat 50 de kilometri din cei 64 de reţele de apă, iar pe partea de canalizare 7,5 kilometri din totalul de 11,5. Programul ISPA are o valoare de peste 40 milioane de euro.