Banca Naţională a României (BNR) a aniversat vineri 130 de ani de la înfiinţarea instituţiei, ocazie cu care a fost organizat un simpozion aniversar, la care au participat alături de economişti iluştri şi reprezentanţi de marcă ai mediului cultural. "Astăzi (n.r. - vineri) este un eveniment cu o mare încărcătură pentru noi toţi. Se împlinesc 130 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale a Românie, aşa că putem vorbi cu drag despre această bătrână doamnă a societăţii noastre. În istoria băncilor centrale, suntem după o clasificare omologată a 16-a bancă centrală din lume, iar după o altă clasificare ne situăm pe poziţia a 14-a. Trebuie spus că 29 aprilie este certificatul de naştere al BNR aşa că o vom sărbători pe parcursul întregului an printr-o serie de evenimente'', a declarat Mugur Isărescu, cel de-al 26-lea guvernator al BNR, în deschiderea simpozionului "BNR în istoria modernă a României''.
Cu acest prilej, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a făcut o evocare a celor 25 de predecesori ai săi, subliind faptul că " toţi au fost oameni care s-au străduit să-şi facă datoria cât mai bine aşa că mi-am făcut şi eu datoria de a-i menţiona pe cei 25 de guvernatori ai băncii centrale, fiind aproape sigur că nu au mai fost niciodată menţionaţi''. Ion Câmpineanu (n.r. - primul guvernator al băncii centrale), Anton Carp (n.r. - a fost timp de 19 ani guvernator), Dumitru (Mitiţă) Constantinescu, Alexandru Ottulescu sau Tiberiu Moşoiu sunt doar câţiva dintre foştii guvernatori ai BNR. În acelaşi timp, Mugur Isărescu a anunţat că banca centrală va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând de vineri, o monedă din aur, una din argint şi alta din tombac cuprat, dedicate aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea BNR.
Banca Naţională a României (BNR) a aniversat vineri 130 de ani de la înfiinţarea instituţiei, ocazie cu care a fost organizat un simpozion anive