Majoritatea analistilor se asteapta ca Banca Nationala sa reduca dobanda-cheie cu numai un sfert de punct procentual, pana la 6,25% pe an, in sedinta de politica monetara de maine, date fiind incertitudinile privind preturile administrate si ale combustibililor, criza datoriilor din Europa si stoparea tendintei de apreciere a leului. De la inceputul anului, dobanda BNR a scazut cu un punct si jumatate.
"Banca centrala ar putea taia dobanda la un minim record de 6,25% pe an. Cresterea preturilor administrate si a cotatiei petrolului pe pietele internationale este riscul principal care poate aparea in urmatoarele luni, in timp ce o productie agricola buna si stabilizarea cursului la 4,1 lei/euro ar putea diminua presiunile inflationiste", apreciaza Eugen Sinca, analist in cadrul departamentului de cercetare al BCR.
Raiffeisen si ING Bank se asteapta, de asemenea, la o reducere cu un sfert de punct procentual a dobanzii-cheie, apreciind ca rata anuala de crestere a preturilor se va situa pana la finele anului undeva intre 4,2%-4,9%, peste nivelul de 4,2% inregistrat in martie.
In schimb, analistii Barclays sunt mai optimisti, vazand dobanda de politica monetara la 6% pe an dupa sedinta de maine si la 5% pe an la sfarsitul lui 2010. Britanicii isi bazeaza estimarea pe scaderea consumului si stagnarea economiei.
Asteptarile pentru o reducere mai mare a dobanzii, cu pana la jumatate de punct procentual, au fost abandonate de analistii locali dupa amplificarea crizei datoriilor Greciei.
"Reducerea dobanzii este necesara in continuare pentru a ajuta economia, dar mediul economic din regiune s-a deteriorat semnificativ si riscurile nu vor disparea pentru o perioada pentru ca problemele nu vor putea fi rezolvate usor", comenteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING. ING se astepta pana de curand la reducerea dobanzii-cheie cu o jumatate de