O platformă mobilă de prezentare şi producţie culturală, inaugurată la Berlin, va călători, până la sfârşitul anului, prin Varşovia spre Bucureşti.
1 /.
În timp ce grupările extremiste se adunau de 1 Mai la Berlin pentru bătaia devenită de vreo 20 de ani tradiţie - un protest violent la adresa capitalismului şi a globalizării în cursul căruia se incendiază maşinile scumpe şi se sparg geamurile restaurantelor McDonald’s - într-un alt colţ al capitalei germane, câţiva artişti europeni, reuniţi într-un nod de comunicare, puneau în discuţie tematici contemporane doar întâmplător asemănătoare.
SUMARUL ARTICOLULUI Supravieţuire în capitalism şi lecţia undergroundului sovieticVasile Ernu crede în partizanii „periferiei culturale”Vasile Ernu crede în partizanii „periferiei culturale”
Ce a mai rămas din idealurile colective, cum se pot depăşi condiţiile actuale de competiţie economică, la ce ne obligă instigările la succes individual pe spezele comunităţii sau tendinţele generale către izolarea naţională şi etnică sunt câteva dintre întrebările puse pe tapet în agora prezentului - Knot, o platformă gonflabilă inaugurată zilele trecute pe un teren viran din centrul Berlinului, instalaţie care va ajunge şi la Bucureşti.
„Până la urmă, actualitatea ne uneşte, ne confruntăm cu probleme comune de la forme de represiune actuală la credit, chestiuni legate de o anumită pierdere de semnificaţie a politicului în favoarea anumitor structuri birocratico-financiare pe care nu le mai putem controla”, spune scriitorul şi filosoful Vasile Ernu, evocând angoasele unei generaţii. O generaţie întinsă şi în statele care au epuizat vârsta discursului anticomunist militant pentru a se alinia unei problematici globale.
Se vorbeşte despre rezistenţa în faţa unor noi şi mai subtile forme de control. Structurile de putere moderne discreditează idee