Liderii zonei euro spera ca injectarea a 110 miliarde de euro in economia din Grecia va opri extinderea "bolii" financiare in restul Europei, insa investitorii si analistii nu sunt convinsi de acest lucru.
In ciuda acordarii imprumutului, euro a continuat sa se deprecieze fata de principalele monede, luni.
Astfel, daca acest pachet de sprijin nu va reusi sa convinga investitorii sceptici sau sa obtina aprobarea necesara din partea Parlamentului german si al altora, tarile europene s-ar putea trezi ca trebuie sa semneze un cec de jumatate de trilion de euro pentru salvarea altor state membre slabite din punct de vedere financiar, cred analistii de la Reuters.
"Exista o lipsa de incredere in solutii miracol. Sustenabilitatea pe termen lung trebuie sa fie discutata deschis. Pe termen scurt, trebuie vazut daca o sa treaca de parlamente, in special de cel din Germania.
Pe termen lung, trebuie testata durabilitatea unui asemenea plan, mai ales ca implica masuri de austeritate si a provocat proteste politice", a declarat Tony Morriss, analist la ANZ Bank din Sydney.
In Asia, euro a scazut cu 0,9 procente, la 1,3221 dolari/unitate, iar, potrivit economistilor, va ramane in scadere, din cauza nesigurantei politice si indoielii ca Grecia va reusi sa se tina de cuvant si sa faca reducerile bugetare si majorarile de taxe promise, in urmatorii trei ani.
Grecia primeste 110 miliarde de euro de la UE si FMI
In plus, alti membri din zona euro, cum ar fi Spania si Portugalia, au probleme financiare, insa liderii uniunii monetare nu au specificat daca exista posibilitatea acordarii unor imprumuturi si altor tari, numind Grecia "un caz special".
Deficitul bugetar al Spaniei a fost printre cele mai mari din zona euro, anul trecut, de 11,2 procente din PIB, fiind urmata de Portugalia, cu 9,4 la