Doar populaţia şi unităţile care prestează servicii de interes public vor beneficia în viitorul apropiat de preţuri reglementate la electricitate şi gaze. Sursa: ARHIVA EVZ
Doar populaţia şi unităţile care prestează servicii de interes public, gen şcoli sau spitale, vor beneficia în viitorul apropiat de tarife reglementate la electricitate şi gaze naturale. În rest, toţi ceilalţi consumatori, indiferent dacă sunt mici - gen firme care au un chioşc - sau mari, vor fi obligaţi să-şi dovedească puterea de negociere a preţurilor cu furnizorii de utilităţi.
„Avem de gând să micşorăm foarte mult segmentul reglementat, unde vor rămâne consumatorii captivi, dar şi cei care n-au nicio şansă să schimbe furnizorul, fiind captivi la o anumită reţea, şi astfel poate fi supus la abuz de putere. Vom face acest lucru treptat, iar în 2011-2012 vrem să fie finalizat procesul”, ne-a declarat Petru Lificiu, şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Măsura este luată pentru a evita declanşarea procedurii de infringement pentru nerespectarea legislaţiei UE.
Creşteri uşoare de preţ?
Scoaterea consumatorilor noncasnici pe piaţa concurenţială ar putea duce, pentru o scurtă perioadă de timp, la uşoare creşteri de preţ, cel puţin pe partea de electricitate, crede Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
„În general, s-ar putea să fie o uşoară creştere la început, cum s-a întâmplat în Ungaria. Apoi preţurile au revenit aproape la fel ca înainte. Actualii furnizori vor fi destul de pregătiţi să le facă oferte acestor consumatori şi să-i preia”, a spus Lungu.
Potrivit acestuia, ANRE va trebui să monitorizeze atent piaţa, pentru a nu apărea fenomene speculative sau neconcurenţiale, în sensul că anumiţi furnizori să primească pachete preferenţiale de