Cei peste 40.000 de locuitori ai orașului Năvodari au rămas de azi dimineață fără apă caldă, cu gunoaiele neridicate și cu proiectele de reparare sau asflatare a străzilor blocate. Motivul: Uzina Termoelectrică (UTE) Midia a sistat furnizarea agentului termic după ce, în urma unei acțiuni în instanță, Curtea de Apel Constanța a aprobat falimentul societății care se ocupă de activitățile de gospodărire a orașului. Unicul acționar al firmei Ecoterm este chiar Consiliul Local Năvodari. Sursa: Feri Predescu
„Datoria pe care Ecoterm a adunat-o în ultimii șase ani către UTE Midia e de 210 miliarde lei vechi, din care penalitățile se ridică la 160 miliarde lei vechi”, spune directorul Ecoterm, Florin Baciu.
El susține că de la preluarea conducerii societății, în urmă cu un an, a reușit să achite peste 125 miliarde lei din datorie, dar că la autoritățile locale au de recuperat, la rândul lor, 80 de miliarde de lei vechi de la Ministerul Economiei, contravaloarea subvenției la căldură.
„Noi nu putem să ne îndreptăm împotriva statului pentru a ne recupera datoriile, dar statul are puterea să ne lichideze”, se revoltă directorul Ecoterm. Asta pentru că UTE Midia aparține, în proporție de 57% Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, iar 43% din acțiuni sunt deținute de Rompetrol. Din consiliul de administrație al UTE Midia fac parte trei reprezentanți ai Ministerului Economiei și doi din partea Rompetrol.
Miza: un teren pe malul mării
Populația orașului Năvodari a fost luată prin surprindere. Cei aproape 200 de angajați ai Ecoterm vor fi trimiși în șomaj. „Am aproape 60 de ani, unde să mă duc, lucrez de peste 10 la salubrizare, cine mai ridică gunoaiele din oraș”, se plânge maturătoarea Stepania Ciobanu.
Pensionarii care stau cu nepoții în parcul central al orașului, care deocamdată strălucește de curățenie, spun că „va fi o mizerie de n