Medicul Ion Munteanu, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, ştia despre condiţiile inumane în care sunt ţinuţi bătrânii din aşa-zisele aziluri ale congregaţiei germane „Sfântul Iosif“ , dar nu a luat nicio măsura pentru remedierea acestei situaţii.
Au trecut doi ani
Maria Negrea (75 de ani) şi-a pierdut sora,Veronica Rus (76 de ani), la 8 mai 2008, în azilul de pe strada Luminii, administrat de congregaţia germană. După ce a constatat că Veronica murise în mizerie în „lagărul" german, Maria Negrea a redactat o plângere la Direcţia de Sănătate Publică (DSP).
În plângere erau descrise condiţiile de viaţă inumane la care erau supuşi bătrânii. „Prima dată când am fost la sora mea, la căminul de pe strada Luminii, am rămas şocată de felul cum am găsit-o. Era plină de fecale pe mâini şi într-o mizerie de nedescris."
În acelaşi document, Maria Negrea semnala faptul că a aflat de la autorităţi că azilurile funcţionau ilegal. „De asemenea mai menţionez faptul că în luna ianuarie (2008) am sunat la Direcţia Muncii Alba pentru a mă informa dacă acest cămin este acreditat şi dacă funcţionează în legalitate. Spre surprinderea mea, am aflat că nu funcţionează într-o bază legală".
Sora Veronicăi Rus mai atrăgea atenţia că bătrânii pe care i-a văzut erau înfometaţi. Sesizarea a fost trimisă Direcţiei de Sănătate Publică Alba (DSP) la data de 23 iunie 2008, la nici o lună după moartea Veronicăi Rus.
Documentul a fost înregistrat la DSP cu numărul 2357/ 23 iunie 2008. DSP Alba era obligată să efectueze un control şi să-i răspundă femeii la sesizare. Nici până astăzi Maria Negrea nu a primit răspuns.
„Nu-mi amintesc!"
În perioada în care a fost sesizată, DSP Alba era condusă de medicul Ion Munteanu: „Nu-mi amintesc de anchete desfăşurate în acea perioadă la azilurile Congregaţiei «Sf. Iosif». Sesizarea, dacă a fost depusă l