Medicul Cătălin Haiduc, specialist obstetrică ginecologie la Maternitatea Filantropia, le sfătuieşte pe cititoarele Jurnalului de sănătate să nu evite un consult medical în cazul în care simt orice fel de dureri de sâni. „Trebuie precizat încă de la început că nu orice durere de sân trebuie asociată cu cancerul. Dar nici o durere nu trebuie ignorată", spune medicul Haiduc.
În general, orice durere la sân este anormală şi poate fi cauzată fie de traumatisme, fie de modificări hormonale, benigne. O altă cauză a durerilor mamare este şi purtatul lenjeriei neadecvate: un sutien prea strâmt sau cu susţinere metalică.
AUTOEXAMINAREA
Dacă femeia simte o durere în zona sânilor, ea este prima care trebuie să reacţioneze: fie consultând medicul, fie efectuând o autoexaminare. „Prima tehnică de depistare a formaţiunilor tumorale este autoexaminarea", precizează doctorul Cătălin Haiduc. Autopalparea nu trebuie efectuată doar în caz de durere, ci periodic.
În afara acestei examinări, ar fi indicat ca fiecare femeie să meargă la medic cel puţin o dată pe an, pentru un examen clinic al sânilor. Pentru ca rezultatele testelor medicale să fie concludente, este indicat ca examinarea să se efectueze în prima parte a ciclului (după ce a trecut sângerarea). Asta deoarece, în a doua parte, sânii sunt mai tensionaţi şi mai neregulaţi.
De asemenea, după vârsta de 45 de ani, femeile trebuie să facă cel puţin un examen ecografic. După această vârstă, o dată la doi ani, este indicată o mamografie (radiografie a glandei mamare).
Mamografiile reprezintă cel mai bun screening pentru depistarea cancerului mamar, precizează medicul consultat al Jurnalului de sănătate.
„O tumoare se palpează când ajunge la 1-1,5 centimetri, în funcţie, evident, de dimensiunea sânilor. În cazul unor sâni mai mari, formaţiunile de orice fel se depisteaz