Mircea Tudor, câştigătorul Marelui Premiu al Salonului de la Geneva 2009 va finanţa spectaculoasa invenţie a unei chimiste din România. Aparatul-minune va utiliza senzorul de depistare precoce a bolii, descoperit de românca Raluca van Staden. Invenţia ei a fost premiată, zilele trecute, la Geneva. În curând, aparatul va fi produs la Societatea MB Telecom din Otopeni, condusă de Mircea Tudor.
1. Dumneavoastră i-aţi deschis drumul, spre podiumul Salonului de la Geneva, din acest an, chimistei Raluca van Staden. Ce v-a determinat să o susţineţi?
Pe chimista Raluca von Staden şi pe soţul său i-am cunoscut anul trecut la Geneva, când am câştigat Marele Premiu pentru „Roboscan M1”, aparatul care „vede” tot ce transportă camioanele. Atunci am avut ocazia să aflu de invenţia la care lucraseră timp de 12 ani. Fiind inginer electronist, am înţeles foarte bine cum poate fi exploatată această extrordinară descoperire şi m-am hotărât să o susţin prin tot ce îmi stă în putinţă. Pentru că este ceva extrordinar să le oferi oamenilor un mijloc simplu şi ieftin, prin care să afle dacă au cancer, din cele mai incipiente stadii.
2. Cum aţi reuşit să va impuneţi punctul de vedere?
Ca urmare a câştigării marelui trofeu al Salonului, am fost invitat să fac parte din juriul concursului, ca membru liber, adică unul dintre cei 11 astfel de juraţi, a căror putere de decizie este superioară celor din comisiile de specialitate.
Ca să determin plenul juriului să-i acorde chimistei Raluca von Staden Premiul pentru cel mai bun inventator din lume, adică, al doilea din cele trei, premii OMPI (pentru proprietate intelectuală), care urmează după Marele Premiu, m-am luptat “la baionetă” cu preşedintele Comisiei pentru Medicină.
Acesta, fiind, de profesie medic, nu avea comentarii legate de tehnologie, ceea ce era determinant în invenţia soţilor von Staden. De as