Constantin Nottara, George Vraca, George Calboreanu, Gheorghe Cozorici, Ştefan Iordache, Ion Caramitru, Adrian Pintea, Marcel Iureş l-au interpretat magistral pe prinţul Danemarcei. Criticul de teatru Ion Parhon, alături de redactorul Mariana Ciolan, a realizat un ciclu de emisiuni, „Hamlet după Hamlet“, difuzate de Radio România Cultu-ral şi transpuse pe CD-uri.
În cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare, care se încheie astăzi la Craiova, au fost lansate săptămâna trecută trei CD-uri dedicate „Constelaţiei Hamlet", care a fost tema acestei ediţii a festivalului. Pe CD-uri este înregistrat un ciclu de emisiuni, „Hamlet după Hamlet", despre istoricul montărilor cu cea mai renumită piesă a lui Shakespeare.
Emisiunile au o calitate documentară excepţională, pentru că putem auzi, din fonoteca radioului, vocile lui Constantin Nottara, George Vraca, Gheorghe Cozorici, Ştefan Iordache, Ion Caramitru, Adrian Pintea, Marcel Iureş, Sorin Leoveanu, Marius Stănescu, Daniel Badale recitând celebrul monolog „a fi sau a nu fi".
La noi în ţară, timp de două secole până în 2008, au fost puse în scenă 37 de spectacole cu „Hamlet" în româneşte, numărul ridicându-se la 48, cu tot cu cele montate în alte limbi.
Mihail Pascaly, Grigore Manolescu, Constantin Nottara, Ion Manolescu, Alexandru Dan Demetrescu, Tony Bulandra şi George Vraca se numără printre actorii care l-au jucat pe prinţul Danemarcei până în 1940. De asemenea, la Sala Izvor de la Bulandra, în 1959, Ion Olteanu scotea premiera unui „Hamlet" cu Fory Etterle în rolul principal.
„Bătălia celor trei Hamleţi", de la Naţional
În 1861 a avut loc premiera naţională a spectacolului „Hamlet", la Teatrul cel Mare din Bucureşti (1852 - 1864), al cărui prim director a fost Costache Caragiale. În 1912 Teatrul Naţional (oficializat între 1864 şi 1877) a găzduit premiera „Hamlet", cu Aristide