Cea mai importantă arie protejată din Vestul României este „victima” unui număr tot mai mare de vizitatori. Parcul Natural Lunca Mureşului va putea fi parcurs, în anumite zone, pe poduri care nu vor permite accesul în ariile protejate.
Proiectul, pentru care au fost puşi la bătaie 40.000 de euro, va cuprinde printre altele un ponton suspendat de circulaţie.
„Va fi organizat un traseu care va lega bălţile Bezdin, singurul loc unde creşte nufărul alb în Arad, de Mureş. Ieri, a fost stabilit traseul cu pricina, urmând ca împreună cu studenţii de la arhitectură să fie făcute propuneri pentru realizarea acestuia”, a declarat coordonatorul proiectului, Rusu Raluca, inginer în cadrul Asociaţiei Peisagiştilor din România.
Protejarea habitatelor
Prin acest proiect, iniţiatorii şi-au propus să scadă impactul negativ pe care îl are turismul în zona bălţilor Bezdin din cadrul Parcului Natural Lunca Mureşului, dar şi să promoveze materialele autohtone eco-friendly.
„Lungimea totală a traseului va fi de aproximativ un kilometru, proiectul propunându-şi realizarea a jumătate din acesta. La construirea structurilor din proiect se va folosi lemn din specia autohtonă. În prezent intervenţiile construite în parc (observatoare, pontoane, panouri, poteci) au o arhitectură rigidă, nefiind integrate în peisaj, chiar dacă materialele folosite sunt ecologice”, a spus Ovidiu Pârv, şeful Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului.
Pentru realizarea acestuia şi-au dat mâna Asociaţia Peisagiştilor din România - Asop, Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, Asociaţia Altitudine Arad, Asociaţia de la 4, Primăria localităţii Pecica, Primăria localităţii Felnac, Primăria localităţii Secusigiu şi Grupul Şcolar Forestier Arad. Lucrările la respectivul ponton vor începe de abia în luna iulie.
Banii investiţi în rezervaţie
Pe lângă proiec