Cele şase oraşe din România îşi propun să reducă treptat emisiile de dioxid de carbon, cu peste 20 de procente în următorii 10 ani. Primarii din Craiova, Giurgiu, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea, Vaslui şi Avrig au semnat la Parlamentul European o declaraţie în acest sens. Alte 500 de oraşe europene s-au alăturat iniţiativei. E un început timid dar de bun augur, explică preşedintele Fundaţiei Terra Mileniul Trei, Lavinia Andrei (audio).
Şase oraşe din România îşi propun să reducă treptat emisiile de dioxid de carbon, cu peste 20 de procente în următorii 10 ani. Primarii din Craiova, Giurgiu, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea, Vaslui şi Avrig au semnat la Parlamentul European o declaraţie în acest sens. Alte 500 de oraşe europene s-au alăturat iniţiativei.
Aderând la Pactul primarilor, edilii se obligă să economisească energia, să promoveze energia din surse regenerabile şi să-şi sensibilizeze cetăţenii faţă de problema energiei.
Pactul primarilor este o conferinţă anuală iniţiată de Comisia Europeană în 2009. Cu cei peste 500 de primari care se alătură anul acesta, numărul semnatarilor se ridică la peste 1 600 de edili din 36 de ţări reprezentând 120 de milioane de cetăţeni.
Comisia Europeana îşi propune nu doar să organizeze acest eveniment dar şi să ajute autorităţile locale să-şi finanţeze iniţiativele energetice.
“Sunt conştient de nevoile financiare impuse de aceste eforturi. Tocmai de aceea, am decis să alocăm o parte din resursele nostre pentru a crea instrumente care să stimuleze finanţarea", explică preşedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso.
"Banca Europeană pentru Investiţii şi-a stabilit ca prioritate de finanţare majoră investiţiile în energie sustenabilă la nivel local şi regional.
Multumită Convenţiei, am dezvoltat iniţiative de success concretizate în programe ca ELENA, care în doar trei luni a mobilizat şase sute de milioane d