Preturi mult mai mari si salarii mult mai mici. Iata ce ne-ar astepta daca Guvernul va majora cota unica de impozitare la 20 la suta si taxa pe valoarea adaugata la 25 la suta, asa cum, se pare, ar fi cerut Fondul Monetar International, potrivit unor surse guvernamentale.
Apoi, alte surse de la Ministerul de Finante, au anuntat ca TVA se va majora, incepand de la 1 iulie, la 22%.
In prezent, cota unica de impozitare este de 16 la suta, iar TVA-ul de 19 la suta, ceea ce ar insemna o crestere de 4%, respectiv 6%. Aceasta majorare s-ar reflecta, imediat, in nivelul salariilor si al preturilor.
Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, neaga ca s-ar fi discutat despre un TVA de 25% si spune ca astfel de "scenarii" tot apar in presa. De altfel, Vladescu spune ca, in timpul discutiilor, se incearca sa nu se modifice taxele si impozitele.
Totusi, va fi posibil sa trecem de criza fara sa majoram sumele colectate la stat, doar prin scaderea cheltuielilor, mai ales ca, dupa cum s-a observat, aceasta reducere este extrem de dificil de efectuat si, pana in prezent, metodele guvernantilor nu au fost eficiente?
BVB, in cadere libera dupa zvonurile privind majorarea TVA
E nevoie de taxe mai mari?
"Nu stiu daca ceea ce a aparut pe surse este adevarat sau nu, dar am spus de mult timp ca este acest lucru este inevitabil", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu.
"Cred ca si FMI a ajuns la concluzia aceasta, deoarece Guvernul nu a facut ceea ce a promis. Si, trebuie sa spunem, nu le-a facut pentru ca exista un oprobiu general, opozitie puternica", a adaugat Serbanescu.
Faptul ca exista o opozitie din partea sindicatelor fata de reducerea salariilor lasa Guvernul cu putine optiuni, majorarea taxelor si impozitelor fiind singura destul de eficienta p