Guvernul a luat foarte puţine măsuri active pentru crearea locurilor de muncă şi România cheltuieşte prea mult cu protecţia socială, dar banii nu ajung la cei care au nevoie de ei, cum sunt pensionarii, copiii şi persoanele inapte de muncă, a declarat, marţi, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, la ieşirea de la convorbirile cu delegaţia FMI de marţi dimineaţă.
În opinia lui Dumitru Costin, statul este cel care crează cele mai mari blocaje, pentru că nu îşi plăteşte partenerii, iar piaţa muncii trebuie tratată în mod diferenţiat, în prezent preferându-se substitute ale Contractelor de Muncă, care diminuează contribuţiile la fondurile de pensii şi sănătate.
Mai citiţi şi:
Emil Boc: "435 de spitale intră în evaluarea Ministerului Sănătăţii"
Românii donează 2% din impozit pentru sănătate
Referindu-se la situaţia din sistemul sanitar, liderul BNS a afirmat că în spitale este un dezastru pentru că schema de personal a fost încărcată cu alte categorii decât cele medicale cum ar fi juriştii, economiştii, sau specialiştii în PR, exemplificând că într-un spital există 10-12 economişti.
''O mare problemă a sistemului sanitar este că s-a ajuns la 700 milioane euro deficit în bugetul de sănătate, ceea ce va determina ca situaţia din sistemul sanitar să fie pentru prima oară analizată în cadrul Scrisorii de Intenţie pe care o va trimite Guvernul României către Fondul Monetar Internaţional'', a spus Costin.
O altă problemă a economiei româneşti, semnalată de Dumitru Costin în cadrul convorbirilor cu FMI este Codul Fiscal, care permite evaziunea fiscală.
"Chiar dacă zâna FMI ne-ar plăti toate datoriile, cu actualul Cod Fiscal agenţii economici şi-ar permite să nu plătească taxele şi impozitele", a spus preşedintele BNS.