Descindere de amploare pe litoral unde, în zorii zilei a început „marea demolare” a construcțiilor ilegale de pe plajele din stațiuni, acțiune anunțată încă de săptămâna trecută de ministrul Turismului, Elena Udrea. Sursa: Feri PredescuSursa: Feri Predescu
1 /.
După ce în luna martie ministrul s-a plâns că „litoralul arată jalnic” din cauza modului haotic și abuziv în care s-a construit pe plaje și în stațiuni, în urmă cu 10 zile a anunțat că cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea imaginii turismului românesc este modificarea legii autorizării construcțiilor.
Totul s-a derulat apoi cu o viteză amețitoare: guvernul a acceptat imediat propunerea și pe 28 aprilie a aprobat noua ordonanță. A doua zi, ordonanța a apărut în Monitorul Oficial și pe 30 aprilie zeci de proprietari de terase, discoteci, hoteluri sau pensiuni au primit somații să-și demoleze construcțiile în cel mult 48 de ore.
Demolări simultane
Noul act normativ nu-i mai împiedică pe inspectorii în construcții să demoleze o proprietate privată dacă aceasta nu are autorizație de construcție sau a depășit cadrul autoriza. Așa că, în ciuda protestelor patronilor care au încercat să-i alunge de pe proprietatea lor, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării și Turismului, inspectori în construcții și de la Apele Române, o mulțime de jandarmi și polițiști au descins simultan în 17 zone din Mamaia, Costinești, 2 Mai și Vama Veche.
Costel Bacula, proprietarul terasei Maria din Mamaia, și-a adunat toți angajații și împreună au făcut un lanț uman în jurul localului de pe plajă. „Nu poți să mai începi un sezon ca lumee. De-a lungul anilor toți au venit să demoleze, Mazăre, Băsescu, Agathon și Udrea. Toată lumea dărâmă, dar de construit nu mai construiește nimeni”, striga proprietarul terasei.
De cealaltă parte, inspectorii acuzau că acoperișul din stuf al terasei nu are autorizație.