Numeroasele reforme pe care le-a lansat preşedintele Nicolas Sarkozy sunt destinate să modifice şi peisajul din domeniul culturii. Gurile rele spun chiar că preşedintele nu are o foarte mare stimă pentru tot ceea ce ţine de cultură, el fiind un produs "cultural" al televiziunii, transmite de la Paris Matei Vişniec.
Numeroasele reforme pe care le-a lansat preşedintele Nicolas Sarkozy sunt destinate să modifice şi peisajul din domeniul culturii. Gurile rele spun chiar că preşedintele nu are o foarte mare stimă pentru tot ceea ce ţine de cultură, el fiind un produs "cultural" al televiziunii.
De mai multi ani, însă, în Franţa, artiştii, mai ales cei din domeniul teatrului şi al spectacolelor, se plîng de faptul că subvenţiile se reduc drastic. Zeci de companii de teatru, care erau ajutate la nivel local, s-au văzut în situaţia de a-şi reduce activitatea sau chiar de a-şi închide sălile de teatru.
La Marsilia, un regizor şi director de teatru care a colaborat deseori cu România, numele său este Richard Martin, a intrat la începutul acestui an în greva foamei întrucît i s-au redus drastic subvenţiile.
La recenta ceremonie de decernare a premiilor Molère, pe data de 25 aprilie, un actor l-a somat pe ministrul francez al culturii, Fréderic Mitterrand, să se explice în legătură cu numeroasele reduceri de bugete pentru cultură. Ministrul n-a apucat însă să spună mare lucru pentru că a fost fluierat de participanţi...
O imagine nu tocmai favorabilă pentru putere, cînd ne gîndim că oamenii care l-au fluierat pe ministru erau toţi regizori, directori de teatre, scenografi, actori, dramaturgi... o parte din elita teatrală a Franţei, de fapt.
Sindicatele din domeniul spectacocului se tem că în 2011 guvernul vrea să reducă cu 30 de milioane de euro bugetul destinat creaţiei teatrale. Iată deci din ce motive artiştii francezi au decis să iasă, joi,